Energielabel utiliteitsgebouwen

Waarom is er een energielabel?

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg, maar de reden waarom het energielabel in het leven is geroepen, is het klimaat. De CO2 uitstoot moet flink omlaag om de klimaatverandering een halt toe te roepen. In Nederland willen we een vermindering van 50% CO2-uitstoot realiseren van 1990 tot 2030. Om dit te bereiken, is een klimaatakkoord opgesteld. Hierin speelt het verduurzamen van gebouwen een belangrijke rol. Deze duurzaamheid wordt uitgedrukt in een energielabel.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Het goede nieuws is, dat het energielabel niet voor alle bedrijfsgebouwen verplicht is. Zo geldt het bijvoorbeeld niet voor gebouwen met industriefuncties, zoals loodsen en productiehallen. Maar de kantine of het kantoor ín zo’n ruimte kan weer wel meetellen. Ook ruimten van meer dan 50 m2 die voor publieke activiteiten als gezondheidszorg, verblijf-, winkelruimte etc. worden gebruikt, vallen onder de verplichte objecten voor het energielabel. Wil je zeker weten of dat voor jouw gebouw geldt? Check dan de factsheet van de RVO.

1 januari 2023

Extra aandacht gaat de laatste tijd naar kantoorpanden groter dan 100 m2. Deze moeten op 1 januari 2023 in ieder geval aan energielabel C voldoen. Deze verplichting staat los van een moment van verkoop, verhuur of oplevering en ook van een al dan niet publieke functie. Wel gelden er een aantal uitzonderingen, waarbij de regel niet geldt. Deze vind je op de site van de RVO.

Wie stelt het energielabel vast?

Wanneer de verplichting voor een energielabel voor jouw bedrijfspand geldt, is het vaststellen ervan helaas geen kwestie van even zelf door je pand lopen en een checklist afwerken. Hiervoor moet je een gecertificeerd energieadviseur inschakelen. Die herken je aan het BRL9500-03 certificaat. In het kwaliteitsregister van Qbis staan deze adviseurs vermeld.

Waar wordt op gelet?

Een energieadviseur zal tijdens zijn inspectie een aantal punten controleren. De vloer-, muur-, dak- en raamisolatie bijvoorbeeld. En de verwarming en koeling, verlichting, ventilatie en vochtregulatie. Ook wordt er naar de energieopwekking gekeken: traditionele cv-ketel versus warmtepomp/zonnepanelen. Al deze aspecten bepalen de uitstoot en dus het energielabel van het gebouw.

Hoe bereid ik me voor?

Check hoe je ervoor staat, wat jouw energielabel is en welke verplichtingen je hebt, en ga met een specialist rond de tafel om de nodige besparingsmaatregelen vast te stellen. Maak een plan welke maatregelen je wanneer doorvoert, check subsidiemogelijkheden, maak budget vrij en ga aan de slag. Nog een noot ter motivatie: Naast dat je aan de wettelijke eisen voldoet, ga je ook profiteren van lagere energielasten en draag je bij aan een beter milieu.

Loopt het allemaal wel zo’n vaart?

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de noodzaak om met het energielabel aan de slag te gaan? Dan komt dat wellicht doordat er in de eerste jaren sinds het ontstaan van het energielabel weinig toezicht was op het naleven van de bijbehorende verplichtingen. Maar let op: sinds 2016 is dat veranderd. Een handhavingsteam houdt toezicht en deelt boetes uit tot 20.250 euro. En voor kantoorpanden groter dan 100 m2 geldt: Voldoe je op 1 januari 2023 niet aan het C-label, dan mag je kantoor niet meer als zodanig gebruikt worden. Dus op de vraag ‘Loopt het allemaal zo’n wel zo’n vaart?’ antwoorden wij: ja, dus tref tijdig je maatregelen.

onze vestigingen:

 
Goes Oostwal 2-c
4461 JT Goes
T. (0113) 251 000
Stuur een e-mail
Whatsapp
Middelburg Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 68 90 00
Stuur een e-mail
Whatsapp
Zierikzee Havenplein 5
4301 JD Zierikzee
T. (0111) 45 15 00
Stuur een e-mail
De Hypotheekshop Molenwater 97
4331 SG Middelburg
(0118) 642 007
Stuur een e-mail
Een geheel vrijblijvende waardebepaling van uw huis?