Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Wat zegt een WOZ-waarde?

Icon
4 januari 2023

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van jouw woning waarop de gemeente, de Belastingdienst en het waterschap diverse belastingheffingen baseren. Maar wat zegt de WOZ-waarde over bijvoorbeeld de verkoopwaarde van een woning? En waarom is de WOZ-waarde voor jou als koper van belang? Dat lees je in deze blog.

Hoe komt WOZ-waarde tot stand?

Allereerst is het handig om te weten hoe de WOZ-waarde tot stand komt. De gemeente bepaalt deze aan de hand van diverse factoren: het bouwjaar, de grootte, inhoud en ligging van jouw woning bijvoorbeeld en de oppervlakte van het totale perceel. Via Google Maps kijkt men ook of er uitbouwen bijgekomen zijn. Daarnaast spelen verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw straat of buurt een rol.

Wat zegt de WOZ-waarde over de taxatie- en verkoopwaarde?

De WOZ-waarde was geruime tijd een redelijk goede indicator voor de verwachte marktwaarde van een woning. Tussen de WOZ-waarde, taxatiewaarde en verkoopwaarde zat vaak slechts een klein verschil, meestal vanwege een uitzonderlijk afwerkingsniveau. Dat is inmiddels wel anders. De WOZ-waarde van woningen is vandaag de dag vaak veel lager dan de taxatie- en uiteindelijke verkoopwaarde.

Waar komt het verschil vandaan?

Dit verschil is met name te wijten aan de oververhitte woningmarkt. De verkoopprijzen voor woningen zijn zo snel gestegen, dat de WOZ-waarde hopeloos achterloopt. Deze waarde wordt namelijk deels gebaseerd op de verkoopwaarde van vergelijkbare woningen van meer dan een jaar geleden. Die waardes lopen in deze snel stijgende woningmarkt ver achter op de actualiteit.

Verschil WOZ- en verkoopwaarde in Middelburg

Hoe ver de WOZ-waarde achterloopt? Sinke Komejan deed hier onlangs onderzoek naar bij verkochte woningen in Middelburg. Het onderzoek wees uit dat in 90% van de gevallen de WOZ-waarde lager is dan de verkoopwaarde en niet gering: de WOZ-waarde ligt gemiddeld 46,30% lager dan de verkoopwaarde. Een huis in Middelburg met een WOZ-waarde van € 212.000,- wordt anno 2021 gemiddeld gesproken verkocht voor ruim € 310.000,-.

De voor- en nadelen van een lagere WOZ-waarde

Een veel lagere WOZ-waarde heeft zowel voor- als nadelen. Zo betaal je als eigenaar van de woning minder belastingen dankzij de relatief lage WOZ-waarde. Daarmee houdt het voordeel echter op. De nadelen zijn dat je als koper jouw bod niet meer kunt bepalen aan de hand van de WOZ-waarde. Om toch een goede inschatting van de waarde te kunnen maken, kiezen steeds meer kopers voor de begeleiding van een aankoopmakelaar. In de Randstad is dat zelfs al bijna standaard procedure.

De lage WOZ-waarde kan er ook voor zorgen dat je een minder gunstige hypotheekrente krijgt. En als je de woning eenmaal gekocht hebt, kan de WOZ-waarde een jaar later ineens fors stijgen met hogere maandlasten tot gevolg.

Laat je goed informeren!

Een WOZ-waarde is dus niet iets om zomaar te negeren wanneer je een huis koopt of bezit. Het is goed om je te laten informeren over de financiële gevolgen en mogelijke risico’s van een stijging. Hiervoor kun je terecht bij Sinke Komejan. We brengen de financiële consequenties van een veranderende WOZ-waarde graag voor je in beeld.

Verwachtingen op de korte termijn

Blijft deze situatie zo? Wordt het misschien nog erger of juist wel beter? Op korte termijn verwachten we bij Sinke Komejan dat het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopwaarde niet zal verminderen. De huizenmarkt droogt op. Dat zien we ook uit verkoopcijfers van Funda: waar er vorig jaar in Middelburg in de eerste tien maanden van het jaar 536 woningen verkocht waren, zijn dat er dit jaar nog maar 384. De vraag naar woningen blijft echter even groot, dus men gaat nog meer overbieden om een woning te kunnen bemachtigen. Dit vergroot het verschil tussen de WOZ- en verkoopwaarde.

Verwachtingen op de lange termijn

De hogere verkoopwaardes zullen op termijn ook de WOZ-waardes laten stijgen, zij het dus met enige vertraging. Wanneer de druk op de woningmarkt afneemt, wat best aannemelijk is door bijvoorbeeld stijgende hypotheekrentes en groter aanbod van nieuwbouwwoningen, zullen de WOZ- en verkoopwaardes weer dichter naar elkaar toegroeien.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.