Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Nieuwe wetgeving voor huurcontracten per 1 juli 2024

Icon
18 juni 2024
Icon
Geschreven door: Rick Hengst

Nieuwe wetgeving voor huurcontracten per 1 juli 2024: Wat ondernemers moeten weten

Vanaf 1 juli 2024 verandert de huurmarkt door de Wet vaste huurcontracten. Tijdelijke huurovereenkomsten worden grotendeels afgeschaft, met belangrijke gevolgen voor verhuurders van vastgoed.

Deze wet, goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, brengt significante wijzigingen voor huurcontracten. Hier leest u wat deze veranderingen voor u als ondernemer of vastgoedeigenaar betekenen.

De kern van de nieuwe wet

Met de Wet vaste huurcontracten wordt de standaard opnieuw een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat de tijdelijke huurovereenkomsten voor twee jaar of korter worden afgeschaft. De ROZ werkt momenteel aan een nieuw model huurcontract dat deze wijziging weerspiegelt.

Overgangsrecht

De nieuwe wet is van toepassing op alle huurovereenkomsten die na 1 juli 2024 worden afgesloten. Voor bestaande contracten blijft de oude wetgeving van kracht. Dit betekent dat lopende tijdelijke contracten niet worden beïnvloed door de nieuwe regels.

Impact op de flexibiliteit van de huurmarkt

De Wet doorstroming huurmarkt 2015, die meer flexibiliteit bood door de mogelijkheid van tijdelijke huurcontracten, wordt grotendeels teruggedraaid. Dit kan betekenen dat de mogelijkheid om kortlopende huurcontracten af te sluiten, bijvoorbeeld om piekperiodes op te vangen, beperkt wordt.

Uitzonderingen voor tijdelijke verhuur

Hoewel de meeste tijdelijke huurovereenkomsten verdwijnen, blijven er enkele uitzonderingen bestaan, zoals:

Beëindiging van tijdelijke verhuur om leegstand te voorkomen

Een nieuwe opzeggingsgrond helpt eigenaren van vastgoed om leegstand te voorkomen als zij de ruimte niet direct willen verkopen. Verhuurders kunnen tijdelijk verhuren en vervolgens, indien nodig, naar de rechter stappen om de huur te beëindigen als de overeengekomen termijn is verstreken en de eigenaar de ruimte wil verkopen.

Conclusie

De Wet vaste huurcontracten brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee op de huurmarkt. Voor ondernemers betekent dit een herziening van hun huurovereenkomsten en mogelijk minder flexibiliteit bij het aangaan van kortlopende contracten.

Heeft u vragen of advies nodig? Onze vastgoedadviseurs staan voor u klaar.

Bij ons vindt u de expertise om uw vastgoedstrategie aan te passen aan de nieuwe wetgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor een advies op maat en verzeker uzelf van een toekomstbestendige vastgoedportefeuille.