Wat is mijn woning waard?
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Plaats zoekopdracht
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Koopovereenkomst informatief

20 februari 2023

Koopovereenkomst bedrijfspanden

Wanneer je als zakelijke koper een bedrijfspand wilt aankopen, is het essentieel dat je beseft dat je niet door het schriftelijkheidsvereiste beschermd wordt. Dit wil zeggen dat de koopovereenkomst niet per definitie schriftelijk moet worden vastgelegd om bindend te zijn.

·       Zo werkt het bij particulieren

Bij een particuliere koopovereenkomst geldt het schriftelijkheidsvereiste wel. Deze stelt dat er een schriftelijke koopovereenkomst getekend moet worden om de koop te bevestigen. Bovendien krijgt de particuliere koper drie dagen bedenktijd na ondertekening van het koopcontract voordat deze definitief wordt.

·       Zo werkt het bij bedrijfsmatig vastgoed

Bij bedrijven is het schriftelijkheidsvereiste dus niet van toepassing. Breng jij als ondernemer bijvoorbeeld per telefoon, mail of app een bod uit en wordt dit door de verkoper geaccepteerd, dan is de koop al bindend. Een bedenktijd is ook niet in de wet geregeld. Je zit er echt aan vast.

Weet het zeker
Zorg er dus bij de aankoop van bedrijfsmatig vastgoed voor dat je bij het uitbrengen van een bod heel zeker weet dat je de koop wilt voortzetten en vermeld er ook direct duidelijk bij welke eventuele ontbindende voorwaarden aan jouw bod verbonden zijn.

Ontbindende voorwaarden
Een ontbindende voorwaarde die iedereen wel kent, is die van het voorbehoud van financiering. Bij bedrijfsmatig vastgoed kan het daarnaast ook van belang zijn om de ontbindende voorwaarde rondom de wijziging van het bestemmingsplan in de koopovereenkomst op te nemen. Lukt het niet om het bestemmingsplan naar jouw bedrijfsactiviteiten te laten wijzigen, dan kun je nog van de koop afzien.

Extra vereisten
Bij het uitbrengen van je bod kun je ook bedingen dat het schriftelijkheidsvereiste en/of een bedenktijd wel van toepassing dient te zijn. Het is dan aan de verkoper om dit al dan niet te accepteren.

Koopovereenkomst bij appartement

Bij het kopen van een appartement zijn er eveneens extra aandachtspunten waar je voor en tijdens het tekenen van de koopovereenkomst rekening mee moet houden. Als koper van een appartement krijg je namelijk niet alleen het eigendom van het appartement zelf, maar word je ook mede-eigenaar en daarmee medeverantwoordelijke voor het hele gebouw.

·       Vereniging van Eigenaren

Die verantwoordelijkheid voor het hele gebouw is zelfs wettelijk vastgelegd. De wet verplicht appartementseigenaren namelijk om een vereniging van eigenaren (VvE) op te richten. Deze is onder meer verplicht om een reservefonds aan te houden voor onderhoud en een opstalverzekering af te sluiten voor het gebouw. Iedere appartementseigenaar wordt automatisch lid van de VvE.

·       Extra documenten

Naast de koopovereenkomst krijg je bij een appartement met extra documenten te maken.

Het is goed om deze documenten vooraf op te vragen en door te nemen. Er staan belangrijke zaken in beschreven, zoals de hoogte van de servicekosten, eventuele aankomende extra onderhoudskosten, huishoudelijke regels en jouw stemrecht.

·       Openstaande schulden

Check voor het tekenen van de koopovereenkomst van het appartement ook of er nog openstaande schulden staan van de huidige appartementseigenaar bij de VvE. Wanneer deze bijvoorbeeld nog openstaande betaaltermijnen aan servicekosten heeft, gaan die automatisch over naar de nieuwe eigenaar van het appartement.

Sta je op het punt om bedrijfsmatig vastgoed aan te kopen of heb je je oog laten vallen op een appartement? Neem eens contact met ons op. We adviseren je graag over de te nemen stappen.