Wat is mijn woning waard?
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Plaats zoekopdracht
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Huurindexatie bedrijfspanden. Zo werkt het!

11 februari 2022
Geschreven door: Jordi van Veen

Als verhuurder van bedrijfsruimte mag je zelf bepalen wat je bij aanvang van een huurcontract aan huurprijs vraagt. Je mag de huurprijs vervolgens periodiek aanpassen, maar niet ongelimiteerd. Toch wil je graag dat de huurprijs meegroeit met de economie. Dan kun je gebruik maken van huurindexatie.

 

Wat is huurindexatie?

Huurindexatie is het percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt op basis van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS. Het is een fluctuerend percentage dat afhankelijk is van de jaarlijkse stijging of daling van consumentenprijzen. Het cijfer biedt een goede weergave van de inflatie.

 

Huurindexatie in relatie tot het soort bedrijfsruimte

In Nederland geldt dat je bij aanvang van een huurcontract voor bedrijfsruimte in principe zelf mag bepalen hoeveel huur je ervoor vraagt. Maar als het contract eenmaal loopt, mag je niet zomaar eenzijdig een grote huurverhogingen doorvoeren. Wat er wel mag, is deels afhankelijk van het soort bedrijfsruimte dat je verhuurt.

 

Huurindexatie berekenen

Bij huurindexatie bepaalt het jaarlijkse CPI-cijfer of en hoeveel je jouw huurprijs mag laten stijgen. Er zijn twee manieren om dit te berekenen:

 

Welke regels zijn er aan huurindexatie verbonden?

Huurverhoging van bedrijfsruimte is geen wettelijk recht maar een contractueel recht. Dat wil zeggen dat huurindexatie altijd vastgelegd moet worden in een huurcontract. Is dit niet gebeurd, dan is de huurder niet verplicht om in een huurprijsverhoging mee te gaan. In dat geval kun je als verhuurder het huurcontract schriftelijk opzeggen, maar die opzegging wordt pas definitief als de huurder de opzegging schriftelijk bevestigt. Doe hij dat niet, dan is er een gang naar de rechter nodig.

 

Zo leg je huurindexatie vast

Leg huurindexatie dus altijd goed vast in je huurcontract. Vermeld hierin ook welke formule er gebruikt wordt en op welke indexeringsdatum de herijking steeds plaatsvindt. Vaak is dit jaarlijks op 1 juli.

 

Invloed van de overheid op huurindexatie

Omdat de inflatie de afgelopen jaren heel hard ging en de huurindexatie daar zelfs bovenuit steeg, greep de Tweede Kamer in februari 2021 in met een motie die regelt dat de overheid de contractsvrijheid tussen huurders en verhuurders kan beperken.

Wanneer je een huurindexatie in het huurcontact hebt opgenomen, is het ook belangrijk dat je deze jaarlijks in de financiële afhandeling verwerkt. Vergeet je dit, dan is er nog niet direct een man overboord. Je kunt namelijk met terugwerkende kracht tot maximaal 5 jaar nadien de huurindexatie alsnog in rekening brengen bij je huurder.

 

Wilt u de Huurindexatie berekenen?

Voor het bepalen van het percentage van de huurindexatie kunt u het CBS raadplegen. Middels een eenvoudige rekentool is het percentage vast te stellen.

 

Extra informatie nodig bij huurindexatie?

Wil je meer weten over huurindexatie of heb je hulp nodig bij de verhuur van jouw bedrijfspand(en)? Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars staat graag voor je klaar.