Wat is mijn woning waard?
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Plaats zoekopdracht
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Cash nodig? En straks…?

1 april 2020

Wat gebeurt er als een groot deel van de wereld met piepende remmen tot stilstand komt? Het antwoord daarop gaan we de komende tijd ervaren. De ene na de andere econoom, bankier of anderzijds als specialist gebombardeerde deskundige probeert uit alle macht zinnige prognoses op te stellen van wat ons te wachten staat. Maar eerst hebben we één ding heel hard nodig: cash.

 

Bedrijven die in één klap hun hele of een belangrijk deel van hun inkomsten zien wegvallen door de crisis, hebben cash nodig. De overheid heeft dat goed begrepen en presenteerde een breed pakket aan noodmaatregelen. Uitstel van betaling, verruimde mogelijkheden voor lenen en tegemoetkoming in personeelskosten. Laten we hopen dat de uitvoering van deze noodmaatregelen net zo daadkrachtig wordt als het opstellen ervan. Want het geld is nodig en snel ook.

Kosten gaan door

Huisvestingskosten, energierekeningen, rente op financieringen en lopende betalingen aan leveranciers. Ze gaan door, terwijl de inkomsten stageneren of geheel uitblijven. De meeste bedrijven hebben, dankzij de afgelopen jaren van economische groei, wel wat vet op de botten. Maar dat vet is niet altijd direct in cash op te zetten en bovendien is het snel verbrand als er geen cent meer binnenkomt en het er aan de andere kant hard uitgaat.

Snelheid is cruciaal

Snelle hulp van de overheid is dus cruciaal. De klok tikt. En ook daar is de overheid van doordrongen. De noodmaatregelen voorzien in versnelde processen, zoals vereenvoudigde aanvragen en direct uit te betalen voorschotten. De uitdaging zal zijn om deze tijdig te verwerken. Alleen al voor het op poten zetten van het verwerkings- en uitbetalingssysteem zal weken tijd nodig zijn. Daarna liggen er zo’n 80.000 dossiers te wachten. Ga er maar aan staan.

En dan…?

Dit alles is slechts de korte termijn pijn. Een pijn die veel bedrijven voelen, maar de meesten wel overleven. Voor nu. Maar wat als de coronacrisis nog maandenlang aanhoudt? Zonder afbreuk aan alle weldoordachte prognoses te willen doen, kunnen we stellen dat niemand het weet. De scenario’s verschillen van ‘komt dit jaar nog goed’, tot ‘deze crisis wordt zwaarder dan die van 2008.’ De belangrijkste factor in het verhaal is tijd. Hoe lang blijven de maatregelen tegen het coronavirus nodig?

Korter dan 3 maanden

Als de crisis niet langer dan drie maanden zou duren, dan valt het volgens de experts nog mee. Dan helpen de noodmaatregelen van de overheid voldoende om hier met slechts een kleine economische krimp vanaf te komen. De meeste banen blijven behouden en de meeste bedrijven pakken de draad weer gewoon op. Waarschijnlijk zien we dan volgend jaar alweer een nieuwe economische groei.

Langer dan 3 maanden

Maar duurt de crisis langer, dus blijven de lockdown-regels in ons land en om ons heen langer van kracht, dan moeten we met een heel wat grotere negatieve impact rekening houden. En dan kan het hard gaan. Denk aan faillissementen, een stijging van de werkeloosheid en een daling van het consumentenvertrouwen. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de gevolgen zullen zijn.

De vastgoedmarkt op korte termijn

Als makelaar kijken we natuurlijk ook wat dit alles nu en in de toekomst met de vastgoedmarkt doet of kan gaan doen. Op dit moment is alles nog rustig. Er staat nog steeds druk op de woningmarkt. Mensen willen soms juist nu nog kopen, zodat ze nog van de lage hypotheekrente kunnen genieten. Bij Sinke Komejan zorgen we, met een aangepaste werkwijze, nog steeds voor een goede bemiddeling en afhandeling van die aan- en verkopen. Dat gaat prima. Nu. Maar net als bij alle andere prognoses, is het bij het voorspellen van de toekomstige vastgoedmarkt koffiedik kijken.

De vastgoedmarkt op lange termijn

Bij de vorige crisis, die in 2008 begon, zagen we dat een aanhoudende recessie gevolgen heeft voor de vastgoedmarkt. De onzekerheid bij mensen over hun baan, of zelfs de zekerheid van het verlies daarvan, zorgt ervoor dat de hand even op de knip gaat. Uit eigen beweging, of gewoonweg omdat de bank hen minder geld leent. Hierdoor daalt de vraag op de woningmarkt en daarmee dus ook de prijzen. Bij het bedrijfsmatig vastgoed kan een prijsdaling het gevolg zijn van faillissementen of investeringsstoppen van bedrijven.

ABN Amro bracht eerder naar buiten dat ze een daling van 3,5% op de woningmarkt verwachten. Wij durven er geen cijfer op te plakken. Alles is afhankelijk van hoe snel we het coronavirus onder controle kunnen krijgen. Laten we er met zijn allen alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen!