Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Bedrijfswoning, wat nu?

Icon
4 januari 2023

Je hebt hem eindelijk gevonden: het ideale huis op de ideale plek. Het is alleen wel een bedrijfswoning. Wat nu?

Een bedrijfswoning kopen is iets anders dan zomaar ieder huis kopen. Er komen aanvullende aandachtspunten, vereisten en financieringsmogelijkheden bij kijken. We loodsen je er stap voor stap doorheen.

Wat is een bedrijfswoning?

Laten we beginnen met de uitleg wat een bedrijfswoning eigenlijk is. Een bedrijfswoning is een woning die in relatie staat tot het nabijgelegen bedrijf. Denk aan een woning op een bedrijventerrein, op een boerenerf of boven een winkel. De woning is bedoeld als onderkomen voor de ondernemer en zijn gezin. Dit wil zeggen dat je er alleen mag wonen als je actief een bedrijf runt en je de bedrijfsgebouwen voor je bedrijfsactiviteiten gebruikt. Ben je dat niet van plan? Scroll dan door naar de laatste alinea van deze blog.

Financiering van een bedrijfswoning

Aan de financiering van een bedrijfswoning zitten wat meer haken en ogen dan aan de financiering van een gewoon woonhuis. De reden hiervoor is dat geldverstrekkers van zekerheid houden en bedrijfswoningen nou juist meer risico’s met zich meebrengen. Zo zou er bijvoorbeeld wat minder zuinig met een bedrijfswoning omgesprongen worden, waardoor het in waarde kan dalen. Een andere reden is dat een bedrijfswoning minder courant is doordat deze alleen aan ondernemers verkocht kan worden.

·      Maximum financiering

Deze onzekerheden vertalen geldverstrekkers in sommige gevallen naar een lagere maximum financiering. Waar voor een woning vaak een financiering van 100% van de marktwaarde mogelijk is, is dat bij bedrijfswoningen meestal minder. Afhankelijk van de geldverstrekker is het maximum 75%. Je moet dus meer eigen vermogen inbrengen.

·      Hogere rente

Een andere drempel die je bij de financiering van een bedrijfswoning kunt tegenkomen, is een risico-opslag op de hypotheekrente. Je betaalt dan enkele tienden procent meer dan bij een hypotheek voor een gewone woning.

·      Zakelijk/privé-financiering

Voor een bedrijfswoning kun je niet zomaar een privé-financiering afsluiten. Of dit wel, niet of deels kan, is afhankelijk van de opsplitsing van het woonhuis en de bedrijfsgebouwen. Zijn het bijvoorbeeld volledig aparte gebouwen, dan kun je de bedrijfswoning vanuit je privévermogen financieren en het bedrijfsgedeelte vanuit je ondernemersvermogen. Valt de bedrijfswoning samen met het bedrijfsgebouw, inclusief een gedeelde ingang en faciliteiten, dan kun je kiezen of je het geheel financiert vanuit je privé- of zakelijk vermogen.

Belastingaftrek bij een bedrijfswoning

De keuze tussen een zakelijke of privéfinanciering heeft gevolgen voor je recht op belastingaftrek. Kies je voor privéfinanciering van de bedrijfswoning, dan heb je geen recht op belastingaftrek. Het voordeel is echter wel dat je geen omzetbelasting moet betalen op het moment dat je de woning ooit doorverkoopt. Het voordeel van een zakelijke financiering is daarentegen dat de voorbelasting onder voorwaarden aftrekbaar is.

Heb jij te maken met een bedrijfswoning?

Vaak is het duidelijk of een woning een bedrijfswoning is, gezien de ligging ervan in een bedrijfsmatige omgeving. Maar in sommige gevallen ligt het iets minder voor de hand. Denk aan een woning aan de rand van een dorp, waar vroeger in de bijbehorende schuur bedrijfsmatige activiteiten hebben plaatsgevonden. Of een woning in het centrum van de stad die door uitbreiding van het stadscentrum onder een nieuw bestemmingsplan is komen te vallen. Hierdoor kan het zomaar zijn dat er een oude of nieuwe bedrijfsbestemming op rust. Wil je weten of jij te maken hebt met een bedrijfswoning? Check dit dan op de plankaart van je gemeente. Als deze niet digitaal in te zien is, kun je er altijd bij de gemeente naar vragen.

Bestemming wijzigen naar wonen

Wil je in een bedrijfswoning (gaan) wonen zonder de bedrijfsruimten zakelijk te gebruiken? Dan kun je onderzoeken of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen. Hiervoor moet je bij de gemeente zijn. Let op: met een bestemmingsplanwijziging zijn kosten en tijd gemoeid. Laat je hierover vooraf goed informeren. Bij Sinke Komejan vertellen we je er graag meer over. Neem dus gerust contact met ons op.