Wat is mijn woning waard?
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Plaats zoekopdracht
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Tijd voor energiebesparing in jouw bedrijf!

16 juni 2022
Geschreven door: Jordi van Veen

Met de hoog oplopende energieprijzen is de energiezuinigheid van bedrijfspanden een steeds belangrijker criterium voor kopers. En ook voor pandeigenaren met/zonder verkoopplannen speelt energiebesparing een alsmaar grotere rol. Net als milieuzuinigheid overigens. Tijd dus om de belangrijkste regelingen rondom deze thema’s op een rijtje te zetten.

 

Energie & milieu

Als ondernemer kun je in veel energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren en daarbij gebruikmaken van interessante (fiscale) regelingen. Sommige regelingen zijn heel specifiek gericht op energiebesparing, anderen op milieuzuinigheid. Maar beide thema’s schurken een beetje tegen elkaar aan omdat energiebesparing ook milieuvriendelijk is. Daar heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wat op gevonden: een aparte Energie- en Milieulijst.

 

Energie

Op deze lijst staan onder meer bedrijfsmiddelen waarmee je jouw bedrijfsgebouw(en), processen en transportmiddelen energiezuiniger kunt maken en welke middelen bijdragen aan de transitie naar duurzame energie. Denk aan duurzame systemen in verwarming, koeling, ventilatie, isolatie, verlichting en aandrijving in je bedrijf.

 

Milieu

Bij milieu moet je meer denken aan bedrijfsmiddelen die gericht zijn op zuiniger grondstoffen- en waterverbruik, milieubewuste voedselproductie, duurzame bouw, schoon transport en verlaging van schadelijke uitstoot. Denk aan een afvalscheiding-of zuiveringsinstallatie, duurzame kas/stal, CO2-terugwinsysteem en systemen die de biodiversiteit bevorderen.

Dit is echt een minimale opsomming van de energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen waarvoor je gebruik kunt maken van interessante (fiscale) regelingen. Bekijk de volledige lijsten hier: Energielijst en Milieulijst.

Deze regelingen zijn er

Investeer je in een energiebesparend of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, dan kun je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de volgende regelingen.

 

Energie investeringsaftrek (EIA)

Ben je ondernemer in Nederland, betaal je inkomsten- of vennootschapsbelasting en investeer je in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie (zie Energielijst)? Dan kan de EIA interessant voor je zijn. Bij deze regeling mag je onder bepaalde voorwaarden naast de afschrijving van je investering een extra bedrag aftrekken van je winst. In 2021 en 2022 gaat het om 45,5%.

Subsidie Verduurzaming MKB (SVM)

Het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe en in welke volgorde je energiebesparing in jouw bedrijf het beste kunt toepassen. Een energieadviseur brengt het voor je in beeld. Tot 80% van de kosten voor dit advies en de ondersteuning bij de uitvoering ervan, tot maximaal € 2.500,-, kun je onder bepaalde voorwaarden terugkrijgen via de SVM.

Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige investeringsaftrek (Vamil)

Net als bij de EIA kun je als ondernemer onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van de MIA en Vamil regeling, in dit geval wanneer je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (zie Milieulijst). De MIA en Vamil zijn twee aparte regelingen, maar worden vaak in combinatie ingezet. Ze zijn beiden gericht op het verlagen van de fiscale winst.

Zo maak je er gebruik van

Het aanvragen van bovenstaande regelingen gaat via het RVO. Voor de EIA, MIA en Vamil is het belangrijk dat je dat binnen 3 maanden na de investering doet. Bij de SVM geldt: op = op en wie eerst komt, eerst maalt. Deze regeling loopt tot 30 oktober 2022.

Aanvragen EIA

Aanvragen MIA/Vamil

Aanvragen SVM

Voor één en hetzelfde bedrijfsmiddel kun je niet én EIA én MIA aanvragen, maar je kunt ieder van deze regelingen wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Waardevermeerdering

Naast de positieve effecten voor het milieu en je verbruikskosten, kan een investering in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen nog een extra plus opleveren: waardevermeerdering van je vastgoed. Benieuwd naar wat dit in jouw geval kan betekenen? Neem contact met ons op. We informeren je er graag over.

 

Over Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars.

Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars is gespecialiseerd in het taxeren en bemiddelen van commercieel vastgoed.

Kwaliteit, advies, deskundigheid, marktkennis en dienstverlening op maat staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn NRVT Kamer BV (groot zakelijk), VastgoedCert, TMI, TEGoVA, NVM Business en RICS gecertificeerd. Kortom, alle professie is in huis conform nationale en internationale standaarden binnen de vastgoedsector.

Wilt u meer informatie omtrent onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

 

Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars
Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 62 00 62