Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Nieuwe Omgevingswet zorgt voor overzicht, gemak en inspraak

Icon
7 maart 2022
Icon
Geschreven door: Jordi van Veen

Van plan om een project te starten dat een verandering van de leefomgeving met zich meebrengt? Woningbouw bijvoorbeeld of de aanleg van een windmolen- of bedrijvenpark. Maak je borst maar nat. Er liggen 26 wetten, 60 Algemene Maatregelen van Bestuur en 75 ministeriële regelingen op je te wachten. Als je aan de ene voldoet, kom je in een later stadium weer voor verrassingen te staan bij de andere. Het is een bekende frustratie voor veel ontwikkelaars, ondernemers en burgers. Maar niet lang meer. De nieuwe Omgevingswet maakt er een einde aan.

Dat het beter moest, was voor iedereen duidelijk. Alle wetten en loketten lopen langs elkaar heen. Ruimtelijke ordening, monumentenzorg, milieubeheer en ga zo maar door. Het levert bij tal van initiatieven een hoop gedoe en vertraging op en dat kunnen we in een tijd van woningnood en belangrijke ontwikkelingen zoals de energietransitie niet gebruiken.

 

Overzicht met de nieuwe omgevingswet

De Omgevingswet is het antwoord. Deze nieuwe wet maakt gehakt van de versnipperde regelgeving en vat alle 26 wetten in één wet samen. Van de 60 Algemene Maatregelen van Bestuur blijven er nog maar 4 over en van 75 ministeriële regelingen gaan we naar 1 omgevingsregeling. Er komt één duidelijke procedure en één loket voor alle initiatieven.

Dit loket is digitaal. Hebben we nu verschillende sites waar we informatie moeten zoeken, zoals het Omgevingsloket Online (OLO), Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) en Ruimtelijkeplannen.nl, straks komt er één site waar je direct alle informatie vindt voor jouw project. In één oogopslag zie je wat er kan en mag in jouw omgeving en kun je meteen een omgevingsvergunning aanvragen.

 

De Omgevingswet en het gemak bij aanvraag vergunningen

Zo’n aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt straks in één keer aan alle eisen getoetst. Van bestemmingsplan en bouwregulaties tot veiligheidseisen en impact op het milieu. Of je nu een huis wilt bouwen, een kantoorpand wilt neerzetten of het natuurlandschap wilt aanpassen, alles wat invloed heeft op de leefomgeving van mens en milieu kan in deze ene procedure behandeld worden.

Achter de schermen gebeurt er evengoed nog een heleboel. Je aanvraag wordt getoetst aan de alles overkoepelende omgevingsvisie, een programma van eisen voor bepaalde gebieden of sectoren en decentrale regels van gemeente, provincie en waterschap. Ook omvat de toetsing de Algemene Rijksregels voor activiteiten, maar nu dus met het grote gemak dat je niet meer voor iedere regel een aparte aanvraag moet indienen.

 

Inspraak en participatie bij de nieuwe Omgevingswet

In de Omgevingswet komt ook meer ruimte voor participatie van omwonenden, ondernemers en andere betrokkenen bij een ontwikkelproject in hun omgeving. Waar je nu al ziet dat zij steeds vaker in de voorfase van projectontwikkeling worden meegenomen, krijgen ze straks ook formeel het recht om mee te denken.

 

Het doel van de nieuwe Omgevingswet

Al met al moet de nieuwe Omgevingswet zorgen voor

 

De Omgevingswet vanaf 1-1-2023

Je zou zeggen: ‘kom maar op met die geit’, maar we moeten nog even geduld hebben. De Omgevingswet is al jaren in de maak, maar heeft diverse vertragingen opgelopen. Momenteel wordt de ingangsdatum op 1 januari 2023 verwacht. Op dat moment treedt de wet in werking, maar staat nog niet alles volledig gereed. Zo kennen de waterschapsverordening en de gemeentelijke omgevingsvisies een overgangsperiode tot 31-12-2024 en krijgen gemeenten tijd tot 31-12-2029 voor het vormen van een volledig omgevingsplan voor alle locaties in hun gemeente. Maar goed, de belangrijkste stap wordt 1-1-2023 al gezet en dat is, in onze ogen, zeer goed nieuws.

 

Over Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars.

Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars is gespecialiseerd in het taxeren en bemiddelen van commercieel vastgoed.

Kwaliteit, advies, deskundigheid, marktkennis en dienstverlening op maat staan bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn NRVT Kamer BV (groot zakelijk), VastgoedCert, TMI, TEGoVA, NVM Business en RICS gecertificeerd. Kortom, alle professie is in huis conform nationale en internationale standaarden binnen de vastgoedsector.

Wilt u meer informatie omtrent onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars
Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 62 00 62