Wat is mijn woning waard?
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Plaats zoekopdracht
Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Minder huur betalen?

8 mei 2023

Wat houdt de huurverlaging van 2023 in?

De huurverlaging van 2023 is een maatregel van de overheid die bedoeld is om huurders met een laag inkomen te helpen. Met dit wetsvoorstel krijgen huurders met een huurprijs boven de € 575,- (prijspeil 2023) en een laag inkomen (op basis van het geregistreerd verzamelinkomen in 2021) per 1 juli 2023 een huurverlaging

Welke huurders komen in aanmerking voor de huurverlaging?

Huurders die in aanmerking komen voor de huurverlaging zijn huurders met een huurprijs boven de sociale huurgrens, maar met een laag inkomen. De Belastingdienst kijkt naar het gezamenlijke inkomen in 2021. De inkomensgrens voor de huurverlaging is als volgt:

*) Inkomen van inwonende kinderen onder 27 jaar telt niet mee bij meerpersoons(ouderen)huishouden

Heeft u pas sinds 2022 of 2023 een laag inkomen? Dan kunt u zelf een aanvraag doen via Rijksoverheid.

Bron: www.rijksoverheid.nl

Wat zijn de gevolgen voor verhuurders?

Het wetsvoorstel beperkt zich uitsluitend tot huurders van sociale woningen van woningcorporaties met een laag inkomen. De huidige huurverlaging heeft dus nog geen invloed op vastgoedbeleggers of particulieren. In het jaar dat de huurder recht heeft op de huurverlaging mag de jaarlijkse huurverhoging voor deze huurder niet doorgevoerd worden, het jaar daarna geldt dit niet meer.

Bron: www.woonbond.nl 

Conclusie

De huurverlaging van 2023 kan grote gevolgen hebben voor zowel huurders als verhuurders. Huurders met een laag inkomen kunnen profiteren van een lagere huurprijs, terwijl verhuurders minder huurinkomsten zullen hebben. Benieuwd naar wat dit voor u betekent? Neem dan contact op met Sinke Komejan, wij adviseren u graag!

 

Volg jij ons al? Instagram / Facebook / LinkedIn