Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Lang zelfstandig wonen in Goes

Icon
9 mei 2023

Lekker vrij en zelfstandig kunnen wonen en leven in een veilige omgeving met voorzieningen dicht in de buurt. Dat kan al meer dan 50 jaar in de serviceflats van Stichting Serviceflats Zeeland. Wat is dit voor stichting en wat doen ze precies?

Stichting Serviceflats Zeeland verhuurt woonappartementen aan senioren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Van op en top vitale 55+-ers tot ouderen die met externe zelfgekozen hulp hier langer kunnen blijven wonen. 

Ze huren een appartement in een van de twee serviceflats, De Schakel of De Horst in Goes, en kunnen van daaruit gebruik maken van diverse services.

“Het gaat om onder andere een bemande receptie van 8.00 tot 20.00 uur, en dat 7 dagen per week. Ook hebben we maaltijden, een kapper (tegen betaling), winkeltje, wasserette en een recreatieruimte”, vertelt Ronald Luiten, directeur-bestuurder van de stichting. “We hebben een eigen huishoudelijke dienst voor het schoonhouden van de algemene ruimten en een technisch medewerker die technische klachten verhelpt, maar ook bijvoorbeeld een schilderij ophangt voor een bewoner. De eventuele zorg wordt geleverd door een door de bewoner zelf gekozen externe zorgleverancier.”

Sinds 1970

Stichting Serviceflats Zeeland is ooit ontstaan vanuit een particulier initiatief. “In 1970 startte de Rotary in Goes met De Schakel. In die tijd zag de organisatie er nog wel anders uit, met – naar ik heb begrepen – wel honderd eigen zorg- en keukenmedewerkers en behoorlijk hoge huurprijzen van wel 2.500 gulden per maand. Vooral de bemiddelde Goesenaar kon hier destijds terecht.”

Bereikbaar voor velen

Nu is dat wel anders. De serviceflats zijn voor veel meer mensen bereikbaar. “In principe voor iedereen met een redelijk pensioen. Dat komt doordat we de services nu voor een groot deel uitbesteden. Behalve de eigen technische en huishoudelijke dienst en enkele receptie- en winkelmedewerkers, besteden we alle services uit. Heb je die als bewoner niet nodig, dan betaal je er niet voor.”

Kostendekkend

Waar je als bewoner ook niet voor betaalt, is een torenhoge winst voor de organisatie. “We kennen een kostendekkend model, geen verdienmodel. We hebben onze huren dus afgestemd op wat nodig is om de serviceflats in goede conditie te houden, nu en op de lange termijn, maar niet om er winst mee te boeken. Alles is erop gericht om onze woongebouwen in goede conditie te houden, zodat onze bewoners er nog vele jaren met veel plezier te kunnen wonen. Jaren geleden hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in nieuwe kozijnen, HR++-glas en zonnepanelen, er is een nieuwe entree bij De Horst gerealiseerd en nu hebben we het updaten van de recreatieruimte/serre van De Horst en hal en serre van De Schakel op de planning staan.”

Wachtlijst

Dat dit veel mensen aanspreekt, laten de wachtlijsten voor beide flats wel zien. “Er staan in totaal zo’n 70 mensen op de wachtlijst, maar nieuwe inschrijving zijn nog altijd welkom. Op de wachtlijst staan namelijk ook mensen die nog niet direct een flat willen, maar wel in aanmerking willen komen als ze eraan toe zijn. Wanneer iemand eraan toe is om in onze serviceflats te wonen, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen komen hier wonen terwijl ze nog vitaal zijn en vanuit hun flat lekker op reis willen kunnen. Anderen willen hier pas komen wonen als ze slechter ter been worden en gelijkvloers willen wonen met allerlei voorzieningen bij de hand.”

Samen zelfstandig

Die mix is juist heel goed, vindt Ronald. “Je ziet sociale cohesie ontstaan, bewoners die elkaar te hulp schieten. Zelf doen we er vanuit de stichting ook veel aan om mensen zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig te houden. Samen met de bewonersvereniging organiseren we activiteiten op het gebied van bewegen, spel en muziek. We hebben ook een eigen fitnessruimte en werken samen met De Clavis Fysiotherapie, om hier onder begeleiding gebruik van te kunnen maken. Met Digisteun helpen we mensen digivaardiger te worden. Verder is er ook nog een hobbyruimte, biljart en een bibliotheek.”

Buurtfunctie

Ronald wil diverse services nu ook voor de buurt beschikbaar maken. “We werken samen met andere organisaties die in de wijk werkzaam zijn. Hierdoor kunnen wij invulling geven aan onze buurtfunctie om ook omwonenden zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Zij kunnen ook gebruik maken van het winkeltje, de kapper enzovoort.”

Samenwerking

Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars heeft al jaren een fijne samenwerking met Stichting Serviceflats Zeeland waar we erg blij mee zijn. Deze stichting zorgt op een hele sociale en eerlijke manier voor fijne woonruimtes. Van het verduurzamen van de woningen tot het verbeteren van het complex, overal wordt aan gedacht. En daar denken wij als Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars graag in mee.