Wat is mijn woning waard? Home
Plus
Wat is mijn woning waard?
Vraag het kosteloos aan één van onze makelaars.
Direct Aanvragen
Whatsapp
Plaats zoekopdracht
IconTerug naar overzicht
Terug naar overzicht

Erfpacht, wat houdt dat in?

Icon
31 mei 2023

Meestal is een woning gelegen op eigen grond, dit heet ook wel ‘vol eigendom.’ Nu komt het ook wel eens voor dat een woning gelegen is op erfpachtgrond. De grond is dan eigendom van een andere partij, de woningeigenaar verkrijgt een ‘erfpachtrecht’ bij aankoop en heeft het recht de woning te gebruiken, te onderhouden en te verbouwen. Voor het gebruik van de grond is hij ‘erfpachtcanon’ verschuldigd aan de grondeigenaar, dit wordt ook wel de blote eigenaar genoemd.

Erfpacht is voor veel mensen een relatief onbekend fenomeen, Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars legt het u dan ook graag uit.

Het voordeel

In de wereld van bedrijfsmatig vastgoed zien wij namelijk dat de afgelopen jaren steeds meer bedrijven er niet voor kiezen de grond aan te kopen (voor nieuwbouw), maar om de grond te verkrijgen middels een erfpachtrecht. Dit wordt meestal gedaan omdat men dan geen geld aan de koop van de grond hoeft uit te geven en er meer geld geïnvesteerd kan worden in het te bouwen bedrijfsgebouw. Dit is natuurlijk een interessant voordeel.

De marktwaarde van vastgoed wat op erfpacht is gelegen is doorgaans niet gelijk aan de marktwaarde van een gebouw wat in vol eigendom is minus de grondwaarde. Het erfpachtrecht vertegenwoordigd namelijk ook een waarde.

De praktijk

In de dagelijkse praktijk zien wij, zowel bij taxaties als in de makelaardij, erfpachtconstructies die ongunstig zijn voor de vastgoedeigenaar of het bedrijf en dat deze aandacht vergen. Dit kan zijn omdat erfpachtconstructies zijn overeengekomen waarbij een vastgoedeigenaar (erfpachter) geen recht heeft op een vergoeding voor de nog aanwezige opstallen indien de erfpacht afloopt, dat de grondeigenaar (bloot eigenaar) de canon aanzienlijk wilt verhogen of dat een erfpachtrecht stilzwijgend doorloopt en dat een bloot eigenaar daardoor op ieder moment de grond en de bedrijfsgebouwen in vol eigendom kan nemen.

Bij Sinke Komejan Bedrijfsmakelaars BV hebben wij een uitgebreide expertise opgebouwd op het gebied van erfpachtkwesties door onze jarenlange ervaring. Indien u advies nodig heeft of u wenst een taxatie van vastgoed wat gelegen is op erfpachtgrond staan wij graag voor u klaar.