Overbieden. Meer regel dan uitzondering

Wil je vandaag de dag een woning kopen, dan is de kans bijzonder groot dat je hiervoor meer dan de vraagprijs moet bieden. In een ruime meerderheid van de gevallen worden woningen tegenwoordig boven de vraagprijs verkocht. En het einde is nog niet in zicht. Sterker nog…

Vooral bij woningen tussen de 200.000 en 300.000 euro loopt het aantal overbiedingen en de hoogte hiervan op. RTL Nieuws meldde eerder al dat het landelijk gaat om zo’n 70% van de woningen in deze prijsklassen. Vorig jaar was dat nog maar 37%. Bij Sinke Komejan herkennen we dat beeld. Ook in Zeeland zien we dat woningen meestal boven de vraagprijs verkocht worden. Er zijn namelijk zoveel gegadigden voor één woning, dat overbieden de enige manier is om er kans op te maken.

Houdt dit stand?

Je zou denken dat een situatie als deze niet lang stand houdt. Dat op een gegeven moment mensen niet meer bereid zijn om zoveel (meer) voor een woning te betalen. Toch verwachten we bij Sinke Komejan dat het einde van deze ontwikkeling zich nog niet snel zal aandienen. Sterker nog, we verwachten dat de bedragen waarmee overboden wordt de komende tijd nog verder gaan oplopen.

Gering aanbod, gretige kopers

Waar vorig jaar nog met enkele duizenden euro’s werd overboden, gaat het nu vaak al om bedragen boven de tienduizend euro. Het is het gevolg van een steeds geringer aanbod in combinatie met steeds gretiger wordende kopers. Zij hebben al zo vaak achter het net gevist en moeten al zo lang op hun woning wachten, dat ze hun grenzen gaan verleggen. Ze raken gaandeweg meer gewend aan het idee dat ze moeten overbieden en onderzoeken of ze nog wat meer kunnen lenen. Met een groeiende wil om te verhuizen raken ze steeds meer vertrouwd met het idee van hogere maandlasten.

Waar dit eindigt

Tel hier bij op dat men slechts één biedingskans krijgt bij inschrijvingen en dit vaak onder tijdsdruk gebeurt en je hebt de ideale cocktail voor een snel stijgende lijn in overbiedingen. Waar dit eindigt? Wellicht bij de politiek. Er gaan nu al stilletjes aan geluiden op voor een transparanter biedingsproces. Ook binnen onze vereniging, de NVM, zijn we druk doende om een transparanter biedingsproces mogelijk te maken. Momenteel wordt er getest met een soort veilingsite, waarin je een bod op een woning kunt uitbrengen, kunt zien wat anderen bieden en er eventueel nog een hoger bod aan toe kunt voegen. Zodra dit breed uitgerold wordt, gaan we daar bij Sinke Komejan zeker gebruik van maken, want ook wij staan voor transparantie.

Bedrijfsmatig vastgoed

Hebben we bij bedrijfsmatig vastgoed met dezelfde perikelen te maken? Niet zozeer. Het is voornamelijk afhankelijk van de branche, het soort vastgoed en de stad waar je naar kijkt. Zo is er bij winkelruimte over het algemeen meer aanbod dan vraag, maar niet in Middelburg. Kantoorruimte is vooral in trek wanneer het om kleinere oppervlakten gaat. En bij bedrijfsruimte zie je grote verschillen tussen branches. Zo krimpt de vraag vanuit retail en horeca, maar stijgt deze bij webshops en technische bedrijven. Daar waar de vraag hoog is, zien we dat regelmatig de vraagprijs voor bedrijfsmatig vastgoed wordt geboden, maar van een overspannen markt met hoge overbiedingen zoals op de woningmarkt, is (nog) geen sprake. 

onze vestigingen:

 
Goes Oostwal 2-c
4461 JT Goes
T. (0113) 251 000
Stuur een e-mail
Whatsapp
Middelburg Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 68 90 00
Stuur een e-mail
Whatsapp
Zierikzee Havenplein 5
4301 JD Zierikzee
T. (0111) 45 15 00
Stuur een e-mail
De Hypotheekshop Molenwater 97
4331 SG Middelburg
(0118) 642 007
Stuur een e-mail
Een geheel vrijblijvende waardebepaling van uw huis?