Notarissen, bedankt!

Voor makelaars staan de laatste paar weken van het jaar niet standaard bekend als extreem drukke weken. Veel transacties hebben we daarvoor al afgehandeld. Maar bij de notarissen waar het verkochte vastgoed passeert, is dit wel anders. Helemaal afgelopen jaar. 

Op Prinsjesdag 2020 werd aangekondigd dat er een wijziging aankwam in de overdrachtsbelasting. Leuk nieuws voor starters, die van 2% naar 0% overdrachtsbelasting gingen, maar minder goed nieuws voor ondernemers en investeerders. De overdrachtsbelasting voor zakelijk vastgoed ging van 6% naar 8% en voor beleggers die vanaf 1 januari een woning willen kopen, geldt geen 2% maar 8% overdrachtsbelasting. Dat bracht aardig wat teweeg in de laatste maanden van het jaar.

Snel nog…

Veel ondernemers en (particuliere) investeerders wilden snel in 2020 nog een nieuw of extra pand kopen. Bij Sinke Komejan moesten we alle zeilen bijzetten om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat lukte, maar we zorgden hiermee wel voor een extra uitdaging voor notarissen. Voor hen is het eind van het jaar namelijk altijd een drukke periode. Laat staan nu ze van ons al die extra overdrachten te passeren kregen. 

Notaris aan het woord

“In december 2020 passeerden er landelijk 55,8% meer leveringsaktes dan in december 2019”, bevestigt Henriëtte Visser, toegevoegd notaris bij De Zeeuwse Alliantie. “Dit is inderdaad grotendeels het gevolg van de aangekondigde wijziging in de overdrachtsbelasting. Zodra we hier op Prinsjesdag over hoorden, zijn we op ons kantoor gaan kijken hoe we de eindejaarsdrukte enigszins konden managen. Dit deden we bijvoorbeeld door - in overleg met de makelaar - starters naar januari te verplaatsen en geplande passeerdata van ondernemers en beleggers juist wat naar voren te halen.”

Eindejaarsdrukte

Henriëtte vervolgt: “Alsnog was het flink aanpoten in de laatste weken van het jaar. We hebben met zijn allen overgewerkt. Het waren namelijk niet alleen de leveringsaktes, maar ook de zaken waar we ieder jaar aan het einde van het jaar mee te maken hadden. Aan het eind van het jaar zie je vaak dat ondernemers kijken of er nog iets moet wijzigen op het gebied van het ondernemingsrecht, dus er passeren onder andere veel fusie-akten, leveringen van aandelen en akten waarbij ondernemingen worden ingebracht. Particulieren willen graag aan het einde van het jaar nog een schenking doen. En door de lage hypotheekrente in 2020 waren er bovendien veel oversluitingen van hypotheken. We zaten tot laat in de avond en ook in het weekend nog thuis te werken.”

Door op adrenaline

Klagen over de drukte doet Henriëtte allerminst. “Het was leuk om deze klus met zijn allen te doen. We hielden de spirit er goed in. Ja, het was hard werken, maar het geeft je ook veel energie. En met een jaar als dit achter de rug, waarin het door Corona voor veel ondernemers zwaar was, mag je natuurlijk niet klagen over drukte. In dat opzicht prijzen we ons gelukkig.”

Wij, Sinke Komejan, zijn op onze beurt ook gelukkige met de hardwerkende notarissen in onze regio. Ondanks de druk eind december, leverden ze toch steeds kwaliteitswerk en zorgden ze ervoor dat onze klanten tijdig geholpen werden. Dus notarissen, bedankt! 

onze vestigingen:

 
Goes Oostwal 2-c
4461 JT Goes
T. (0113) 251 000
Stuur een e-mail
Whatsapp
Middelburg Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 68 90 00
Stuur een e-mail
Whatsapp
Zierikzee Havenplein 5
4301 JD Zierikzee
T. (0111) 45 15 00
Stuur een e-mail
De Hypotheekshop Molenwater 97
4331 SG Middelburg
(0118) 642 007
Stuur een e-mail
Een geheel vrijblijvende waardebepaling van uw huis?