Vlissingsestraat 19 Koudekerke

Algemeen

Omschrijving

ZWAAN BIEDT AAN EEN WEL HEEL BIJZONDER EXCLUSIEVE PAREL IN ZEELAND, TE WETEN DE BUITENPLAATS ‘DER BOEDE’ GELEGEN OP EEN RUSTIEKE EN GROENRIJKE LOCATIE TE KOUDEKERKE OP WALCHEREN. VAN DE VELE BUITENPLAATSEN DIE HET VOORMALIG EILAND WALCHEREN IN HAAR ROEMRUCHTE VERLEDEN RIJK WAS, ZIJN ER SLECHTS ENKELE BEWAARD GEBLEVEN. ‘DER BOEDE’ IS DE OUDSTE NOG BESTAANDE BUITENPLAATS EN OORSPRONKELIJK GESTICHT OMSTREEKS 1188. HET HUIDIGE ‘HUIS DER BOEDE’ IS PAS NA DE BRAND VAN 1745 IN 1752 ONTSTAAN. HET IS GEBOUWD IN REGENCY-STYL, EEN OVERGANGSSTIJL TUSSEN DE BAROK EN ROCOCO. IN DE DIRECTE NABIJHEID ZIJN GELIJKSOORTIGE BUITENPLAATSEN ALS ‘MOESBOSCH’(1872), ‘TER HOOGE’ (1285) EN ‘TOORNVLIET’(1690) GELEGEN.

Door het verkrijgen van een "Kanjersubsidie" werd het mogelijk om het geheel casco te restaureren. De restauratie is in 2005 begeleid en uitgevoerd door specialisten zoals Architectenbureau Fritz uit Bussum en Bouwgroep Peters uit Middelburg. Een toekomstig eigenaar dient de binnenzijde nog geheel naar eigen smaak af te werken.
Deze Rijksmonumentale ‘Buitenplaats’ wordt thans aangeboden met omliggende grond van in totaal ca. 5,4 hectare. Het geheel kenmerkt zich door een grote historische waarde, exclusief karakteristiek eigen aanzicht in een prachtige groene omgeving met op zeer korte afstand het strand en duingebied van Dishoek. Dat alles op slechts enkele kilometers van Middelburg en Vlissingen.

Na jaren dienst te hebben gedaan als Verpleegtehuis wordt aan de geschiedenis van buitenplaats ‘Der Boede’ een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Zo wordt momenteel een bestemmingsplan voorbereid dat het mogelijk maakt op een ‘bescheiden’ deel van de gronden 22 exclusieve vrijstaande villa’s op grote percelen (kavels > 1.000 m2) te realiseren. Daartoe zal de rondom aanwezige bebouwing op het terrein worden gesloopt. De villakavels zullen apart worden verkocht. Met betrekking tot ‘LANDHUIS Der Boede’ maakt het bestemmingsplan diverse bestemmingen mogelijk. Te denken valt aan woonhuis, kantoor aan huis, meerdere appartementen, kantoren en ‘bed & breakfast’. Bijzonder is bovendien dat de villa’s en het landhuis voor zowel permanente als recreatieve bewoning mogen worden gebruikt.

OMSCHRIJVING LANDHUIS
Via het statige bordes wordt het landhuis betreden. In de centrale hal, die toegang verleent tot de overige ruimtes, worden de eerste sporen uit vroegere tijden aangetroffen zoals de weelderige dakkoepel waarmee de trappengalerij een prachtige lichtinval krijgt. Het geheel is symmetrisch ingedeeld met een drietal ruimtes aan de achterzijde en een tweetal ruimtes, verschillend van grootte, aan de voorzijde. Vanuit een tussenhal is de garderoberuimte en daarmee tevens de nog te realiseren toiletruimte te bereiken. In het object is tevens een tweede trapopgang te realiseren waardoor eventuele zakelijke ruimtes uitstekend gescheiden kunnen worden van de privévertrekken. Verdieping: Vanuit de centraal gesitueerde corridor zijn alle ruimtes op deze verdieping te bereiken en is via de openslaande deuren het balkon bereikbaar. De vertrekken op deze verdieping zijn voor diverse bestemmingen bruikbaar zoals keuken, woonkamer en slaapkamers, waarvan één met badkamer-en-suite, etc. De tweede verdieping is momenteel een grote open zolderruimte, nader in te delen door de koper. Het object heeft een volledig onderkelderde ruimte (souterrain) waarin diverse vertrekken zijn gelegen. Het souterrain heeft bijzonder veel daglichttoetreding alsook een eigen toegang.

RUSTIEKE EN GROENRIJKE OMGEVING
Landhuis ‘Der Boede’ is rondom gelegen in het groen met onder andere een eigen ‘hertenkamp’. Het landgoed vormt namelijk een groene buffer tussen de bebouwing van de stad Vlissingen en het dorp Koudekerke dat in het agrarisch buitengebied ligt. Het historische landhuis ‘Der Boede’ is de drager van de buitenplaats. Het alzijdig beleefbare huis verdient een centrale positie in het landgoed. Het historische hoofdgebouw, maar straks ook de nieuwbouw worden met behulp van landschappelijke dragers gehecht aan de structuur van het landgoed. Aan de voorzijde zijn in relatie tot het hoofdgebouw reeds landschappelijke dragers in de vorm van vista’s aanwezig. Deze zichtlijnen worden gerestaureerd. Aan de achterzijde wordt de oorspronkelijke hoofdas hersteld. Laanstructuren worden aangewend om de verschillende onderdelen van het landgoed tot een eenheid te maken. Landschapsarchitect Bosch Slabbers uit Middelburg heeft voor dit alles een masterplan ontwikkeld.

GESCHIEDENIS
In de zeventiende eeuw stond Walcheren bekend als ‘de Tuyn van Zeeland’. Dit was grotendeels te danken aan de grote hoeveelheid landgoederen en buitenplaatsen die op het eiland te vinden waren: meer dan 110 waren er te tellen omstreeks 1750. In deze hoogtijdagen kon Der Boede (Van de Antwerpse architect en beeldhouwer Jan Peter Baurscheit de Jonge) met onder andere Westhove en Ter Hooghe worden gerekend tot de meest vooraanstaande buitenplaatsen van Walcheren. De meeste landgoederen en buitens op Walcheren zijn in de loop van de tijd weer afgebroken. Daarom zijn de nog resterende buitenplaatsen uit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt zeer waardevol. De eerste vermelding van bewoning dateert al van rond 1360. Toen was er vermoedelijk sprake van een nederzetting, hoeve of adellijke woning. Tot 1930 bleef Der Boede bewoond. Na de tweede wereldoorlog waren alle gebouwen nodig voor de opvang van de Walcherse bevolking. Deze situatie luidde het begin in van de zorgfunctie die de buitenplaats Der Boede in de naoorlogse periode ging vervullen. In 1950 werd het landgoed aangekocht door een stichting die er tot 2005 een verpleegtehuis exploiteerde.

DE LOCATIE
Het bijzondere dorp Koudekerke ligt op Walcheren, het van oudsher bekendste deel van Zeeland. Dit prachtige schiereiland wordt door witte zandstranden omgeven en waar u dan ook kijk, u ziet overal duinen! Walcheren telt het grootste aantal zonuren van Nederland.

Zowel in de zomer als de winter vormt een bezoek aan het strand een ware belevenis. Strandpaviljoens zijn het hele jaar door geopend. Bovendien zijn de stranden van de gemeente Veere al verschillende jaren verkozen tot de schoonste van Nederland.

Houdt u van wandelen of fietsen dan kunt u in de directe omgeving genieten van heerlijke fiets- en of wandeltochten. Door de bossen, de duinen of de schitterende landschappen die Walcheren rijk is door pittoreske dorpjes en landelijke weggetjes naar historische steden als Middelburg en Veere of de gezellige boulevard van Vlissingen waar u tijdens een tussenstop kunt genieten van passerende zeeschepen in de monding van de Westerschelde die u als het ware bijna kunt aanraken.

Ook Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de mooie banen van Domburg (bijzonder gelegen in de duinen), Middelburg of Goes. Allen eenvoudig en snel bereikbaar. Via de A58 en de nieuwe N57 zijn steden als Rotterdam, Breda en Antwerpen goed te bezoeken. De nabijgelegen steden Vlissingen en Middelburg hebben beiden een NS Intercitystation. Tenslotte is Vliegveld Midden-Zeeland gelegen op slechts op 20 autominuten.

UW INTERESSE GEWEKT!
Bent u op zoek naar exclusief wonen in een statig monumentaal landhuis in een groene omgeving met historische uitstraling dan nodigen wij – MAKELAARSKANTOOR ZWAAN – u van harte uit voor het maken van een afspraak om dit bijzondere object te bezichtigen. We laten u het graag zien!

Kenmerken

Overdracht
Vraagprijsverkocht
Statusverkocht onder voorbehoud
Aanvaardingin overleg
Bouw
Soort woonhuislandgoed
Type woonhuisvrijstaande woning
Bouwvormbestaande bouw
Bouwjaar1752
Statusverkocht onder voorbehoud
Oppervlakten en inhoud
Woonoppervlakte1129 m²
Perceeloppervlakte54060 m²
Inhoud3800 m³
Indeling
Aantal kamers16
Buitenruimte
Liggingaan park, vrij uitzicht, beschutte ligging en buiten bebouwde kom
Tuintuin rondom

Foto's

house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house
house

Locatie

Plattegronden

house
house
house
house
house
house
house

Brochure

Zonnestand

ik wil graag:

Makelaarskantoor Zwaan Koudekerke
Dorpsplein 25
4371 AB KOUDEKERKE
T (0118)-553288
info@zwaanmakelaars.nl

onze vestigingen:

Goes Oostwal 2-c
4461 JT Goes
T. (0113) 251 000
Stuur een e-mail
Middelburg Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 68 90 00
Stuur een e-mail
Zierikzee Havenplein 5
4301 JD Zierikzee
T. (0111) 45 15 00
Stuur een e-mail
Bedrijfsmakelaars Molenwater 97
4331 SG Middelburg
T. (0118) 62 00 62
Stuur een e-mail
De Hypotheekshop Molenwater 97
4331 SG Middelburg
(0118) 642 007
Stuur een e-mail